14 ФЕВРУАРИ – МЪЧЕНИЦИ, ВИНО И ЛЮБОВ

Автор: Марияна Иванова

В средата на февруари започва задаването на все същия въпрос – Трифон Зарезан ли ще се празнува, или Свети Валентин? Трапезата и изобилието на хубаво вино срещу романтиката на балоните-сърца, червените възглавнички с „обичам те” и разкошните кутии шоколадови бонбони.
Кой как ще празнува – статистиките са много – по възраст, пол, жител на град или село и т.н. и т.н. Обичам и двете – и шоколада, и виното. Чудесно е да има ден, в който да се празнува романтичната любов. Още по-чудесно е зарязването на лозята и надеждите за изобилна реколта и хубаво вино. Чудно ми е обаче защо патрони и на двата празника са личности, преследвани и измъчвани заради християнската си вяра. И двамата не са имали нищо общо нито с виното, нито с разтапящи душата обяснения в любов.

МАЛКО ЗА ЛЕГЕНДИТЕ, СЪЗДАЛИ ДНЕШНИЯ ОБРАЗ НА ТОЗИ ПРАЗНИК

През средновековието, някъде през 14-ти век, в Англия и Франция имало поверие, че на 14-ти февруари се ухажват птиците. От там е и първото свързване на св. Валентин с романтичната любов. През този период започнало разменянето на послания между влюбените и били измислени най-различни легенди за св. Валентин – например, че вечерта, преди да го измъчват за това, че е християнин, св. Валентин изпратил любовно послание на дъщерята на тъмничаря си, в което пишело „От твоя Валентин”.
* В календара на древна Атина между средата на януари и средата на февруари бил месец Гамелион. Той бил посветен на свещения брак между Зевс и Хера. На 15-ти февруари в древен Рим се празнувал празникът на Луперкус, бога на плодородието, който е изобразяван полугол и облечен в козя кожа. Жреците принасяли в жертва на Луперкус кози. След това пиели вино и тичали из улиците на Рим, държейки козя кожа над главите си, докосвайки всеки, когото срещнат. Младите жени вярвали, че след като бъдат докоснати от жреците, ще имат многодетно семейство и безпроблемно раждане.

* Празнуването на Трифон Зарезан често се свързва и с трансформация на старите богове Дионисий, Бромий, Бакхус, Ликург. Дионисий е тракийско божество, първоначално бог на дивата природа. Антуражът му са женски и мъжки персонажи – менади и сатири, които се отдават на оргии, танцуват ритуални танци, явяват се маскирани с кожи на диви животни. Дионисий носи жезъл, окичен с бръшлян, при това се лее мед и масло. Едва в Класическа Гърция Дионисий е включен в пантеона на олимпийските богове, но вече като бог на виното. Негови атрибути стават лозовите пръчки и виното, което се лее по време на шествията. Легендата говори, че първите лозови пръчки са били пренесени от Дионисий в куха лъвска кост от малоазийското крайбрежие към средиземноморските и егейски острови. В тази връзка учените преполагат преминаването на отделни черти от образа и функцията на Дионисий върху християнския светец Трифон. С християнизирането на източноевропейските територии лозарският празник на св. Трифон продължава старата земеделска традиция в нов вид.

* Популярна е народната легендата за Свети Трифон, който бил прост лозар. Зарязвал пръчките на една от лозите си, когато покрай него минала сестра му Света Богородица с малкия Иисус на ръце. (Историческата личност живее два века след идването на Христос и Неговото възкресение, така че очевидно става дума за легенда.) Тя отивала на 40-тия ден от раждането да си чете молитва в църквата. Трифон й се присмял, че има незаконно дете. За да го накаже Богородица отишла в село при жена му и съобщила, че той си е отрязъл носа. Изплашена Трифоница грабнала кърпи, пепел, сажди, мас и отишла на лозето, за да превърже мъжа си, но го намерила здрав. След като му разказала защо е дошла, Трифон се засмял и показал с ръцете си как се зарязва пръчката – не отгоре надолу, а обратно – отдолу нагоре. При извършването на този жест, той наистина си отрязал носа.

А СЕГА МАЛКО ЗА СВЕТЦИТЕ - КОИ СА НАИСТИНА ТЕ И КОЛКО ОБЩО ИМАТ С ТЕЗИ ПРАЗНИЦИ
Кой е СВЕТИ ВАЛЕНТИН? В католическата църква има не един, а трима светци, наречени Валентин. И тримата са били мъченици. И тримата са записани на датата 14-ти февруари. Първият е римски свещеник, вторият – италиански епископ. Живели са през трети век след Христа и двамата са били измъчвани и преследвани заради вярата си. Третият е мъченик в Африка. За един от тях съществуват легенди, че сгодявал двойки въпреки забраната на римския император Клавдий II, и затова бил екзекутиран. Няма обаче нито един ранен исторически документ, който да потвърждава подобно нещо. През 494 г. сл. Хр. празникът на св. Валентин е обявен за честване от папа Геласий І, но във връзка с мъченичеството за вярата на тримата светци.
И кой е СВЕТИ ТРИФОН? Св. Трифон е живял по същото време. Роден е около 225 г. сл. Хр. в малоазийската област Фригия. Родителите му били дълбоко вярващи християни и той от малък бил възпитаван в любов и преданост към Бога. Бог му дал изцелителна дарба. Бил 17-годишен, когато го довели в Рим по поръчка на император Гордиан (238-244), чиято дъщеря Гордиана била много болна. Чрез него Бог дал на Гордиана изцеление, а Трифон свидетелствал на всички за живия и истинен Бог, в когото вярват християните и който е излекувал девойката. Мнозина повярвали и се кръстили. След това на престола идва Декий Траян, който си поставил за цел да изкорени християнството. Издадена била заповед да бъдат избити всички, които не се върнат към езичеството. Трифон бил заловен и съден за отказ да се подчини на заповедта. Свидетелства за вярата си в Христос, бива изтезаван жестоко и умира, преди да бъде обезглавен според издадената му смъртна присъда.
Общото в историите е очевидно. Всички тези хора са били християни, познаващи и обичащи Бога, ревностни последователи на Христос. Те са предпочели да понесат преследване, изтезания и мъченическа смърт, но не и да се отрекат от вярата си. По времето, когато са се разигравали тези събития, никой от тях не се е определял като „католически” или „православен” вярващ – църквата все още не е била разделена и вярата е била ясна – че Иисус Христос се е пожертвал на кръста за греховете на всеки покаял се човек и след това е възкръснал. В историите им няма много романтика, нито веселие, но има достоен за почитание и възхищение пример на вярност и любов към Бога. Чудесно е да празнуваме и деня на влюбените, и зарязването на лозите. Но не е зле да знаем къде свършва легендата и къде започва историята.
Новини
Препоръчваме да прочетете
статии по актуални теми и събития
Библейски тестове
реши тестове, събери точки, спечели книги