EКЛИСИАСТ - девета книжка от поредицата ЗАПОЗНАНСТВО С БИБЛИЯТА

25 Юли 2019 г.
EКЛИСИАСТ - девета книжка от поредицата ЗАПОЗНАНСТВО С БИБЛИЯТА
Деветата книжка от поредицата ЗАПОЗНАНСТВО С БИБЛИЯТА на издателство ВЕРЕН излезе от печат и очаква своите читатели.
ЕКЛИСИАСТ или ПРОПОВЕДНИКЪТ. Поетичната книга „Еклисиаст“ е на около 3000 години. Може би ще бъдете учудени колко съвременно звучи. От нея са известните изрази „суета на суетите“ и „няма нищо ново под слънцето“. Тази книга може да ни се стори странна
за книга от Библията. На пръв поглед тя като че ли проповядва, че земният живот е безсмислен, справедливост няма, едно и също постига и праведния, и безбожния, а мъдростта няма предимство пред безумието – единственото, коеточовек си заслужава да прави, е да яде, да пие и да се радва от резултатите на труда си. На едно място дори се казва, че няма разлика между човека и животните. За да разберем правилно цялата книга, трябва да имаме предвид ключовияизраз, който се повтаря навсякъде в нея – „под слънцето“. Ако животът е само тук, на тази земя, действително нещата изглеждат така – доста безнадеждно. Само реалността на Божието царство променя перспективата.

Автор на книгата е цар Соломон – един от най-великите владетели в цялата световна история. Освен политически властник той е бил и учител на народа си – българското име на книгата е „Проповедникът“ („Еклисиаст“ е гръцко).
Той наистина е имал възможностите да изпробва всичко в живота „под слънцето“. Затова и за нас е интересно да разберем до какви изводи е стигнал този човек. Едва ли много от нас ще имат възможността да съберат лично такъв
опит. Неговата житейска мъдрост и досега остава ненадмината. Други негови книги, включе-ни в Библията, са „Притчи Соломонови“ и „Песен на песните“. Горещо ви препоръчваме да прочетете и тях.
Помощните обяснения в текста са лично мнение на своя автор и не претендират за абсолютност и изключителност. Нека Бог милостиво прости всяко принизяване, надвишаване или изкривяване на Неговите мисли.

Благословено и ползотворно четене!

Цялата поредица можете да разгледате в рубриката "Запознанство с Библията" в раздел "Християнски книги" в сайта на ВЕРЕН или с хаштаг #zapoznanstvosbibliata. Цялата поредица (комплект от 9 книжки) можете да поръчате с отстъпка за 20.00 лв в сайта на ВЕРЕН veren.bg. Изданията ще намерите и при парньорите на издателството в страната.
Новини
Препоръчваме да прочетете
статии по актуални теми и събития
Библейски тестове
реши тестове, събери точки, спечели книги